Makelaarsstafje voor Jillis
BENNEKOM – Voor makelaar Jillis Baggerman begint het nieuwe jaar goed. Gisteren ontving hij namelijk uit handen van Reinier van den Berg het makelaarsstafje. Dit stafje staat al eeuwenlang symbool voor het beroep van makelaar. Jillis ontvangt het stafje en een oorkonde omdat hij 25 jaar beëdigd makelaar is met een goede en onberispelijke staat van dienst.
Op achtjarige leeftijd had de geboren en getogen Bennekommer al een droom: makelaar worden. Bijna 30 jaar geleden is Jillis als assistent makelaar in de makelaardij begonnen. Na het behalen van het benodigde makelaarsdiploma, het opdoen van voldoende praktijkervaring, het met goed gevolg afleggen van de vaktest en het overleggen van een Verklaring Omtrent Gedrag is Jillis op 30 december 1998 beëdigd door de rechtbank als makelaar/taxateur.
Veel veranderd
“Er is in de afgelopen 25 jaar veel veranderd op het gebied van professionalisering van het makelaarsvak en op het gebied van taxeren”, blikt Jillis terug. “Makelaar is sinds 2001 een vrij beroep en sindsdien worden makelaars niet meer via de rechtbank beëdigd. Iedereen mag zich dus zonder opleiding en ervaring makelaar noemen. Dit komt de kwaliteit van het vak niet ten goede. Om het verschil te maken moeten we als makelaar, maar ook als taxateur, meerdere dagen per jaar op cursus en regelmatig met goed gevolg examens afleggen om onze werkzaamheden te mogen blijven uitoefenen”, aldus Jillis.
Makelaarsstafje
Jillis is trots dat hij het makelaarsstafje heeft ontvangen. De NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) biedt haar leden het stafje en een oorkonde aan na een periode van 25 jaar werkzaam te zijn als beëdigd makelaar in onroerend goed met een goede en onberispelijke staat van dienst. Al in een verordening uit 1578 werd voorgeschreven dat een goede makelaar betrouwbaar, nauwkeurig en eerlijk moet zijn en geheimhoudingsplicht heeft. Dit zijn eisen die tegenwoordig nog steeds aan een makelaar worden gesteld. De historie van het makelaarsstafje gaat terug tot het jaar 1636. Alleen de makelaars die lid waren van het makelaarsgilde mochten als bewijs van bekwaamheid, vakmanschap en bevoegdheid het houten makelaarsstafje met op de zilveren uiteinden het stadswapen dragen, waarmee contracten werden ‘bezegeld’. Bij elke (ver)kooptransactie was de makelaar verplicht het stafje te tonen om zich als erkend makelaar te identificeren. De makelaarsstafjes zijn tot ver in de 18e eeuw in gebruik gebleven.